Гледай
на живо

Канада ще продава оръжие на Украйна

САЩ отделя 350 милиона долара за въоръжаването на Киев

Канада разреши доставки на летални оръжия за Украйна, предадоха информационните агенции. Украинската страна е извадена от списъка на държавите, за които Канада не експортира автоматични огнестрелни оръжия. Фирмите, които искат да извършват доставки за Украйна, ще трябва да кандидатстват за разрешителни за експорт на автоматично огнестрелно оръжие, като решенията ще се взимат поотделно за всеки конкретен случай.
Украинският президент Петро Порошенко приветства решението."В единен фронт продължаване да укрепваме партньорството си в сферата на сигурността за противодействие срещу агресията и за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна." - заяви Порошенко във Фейсбук. Той благодаря на Канада и на САЩ

Вашингтон отдели 350 милиона долара от бюджета си за доставки на оръжия за Украйна. Решението на канадската страна предизвика протести от страна на Москва. Заместник-председателят на комисията по отбрана в руската Дума Юрий Швиткин заяви, че Русия ще повдигне въпроса в Съвета за сигурност.