София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кандидатите за президент в социалните мрежи

Кои кандидати имат най-много последователи и активност онлайн?

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Официален старт на предизборната кампания беше даден на на седми октомври и почти всички кандидати отбелязaха събитието с пост в социалните мрежи. Докато едни ще заложат на изпитани методи в агитацията, като обикаляне на райони из страната, все повече политици осъзнават възможностите и потенциала на социалните мрежи.

Кандидатът на Реформаторите Трайчо Трайков и неговият екип се възполваха от опцията на Фейсбук за излъчване на живо при старта на кампанията. Над 20 хиляди души са гледали на живо или впоследствие са си пуснали видеото, като постът е събрал почти 700 харесвания и над 200 споделяния. Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма може да се похвали и с Туитър акаунт, който обаче не ползва активно.

В същото време Пламен Орешарски, чиято кандидатура е непартийна, от понеделник официално също има профил в микроблогинг платформата. Той е и единственият кандидат с официално верифицирана страница във Фейсбук, харесана от 30 хиляди души.

Генерал Румен Радев и Цецка Цачева са далеч по-неактивни. Кандидатът на БСП все още не е натрупал голяма бройка последователи на официалната си страница за президентската кампания, а и от август не е публикувал нищо на личния си профил в платформата. Претендентът на управляващата партия и провъзгласена за бъдеща ''майка на нацията'' дори няма лична страница или профил. Все пак страницата на ГЕРБ се е погрижила за разпространението на послания, коментари и снимков материал от кампанията. Освен това има редици групи и страници, създадени от нейни поддръжници и симпатизанти.

Други кандидати могат да се похвалят с диалога, който съумяват да поддържат с избирателите си. Модераторите на страницата на Татяна Дончева отговарят на лични съобщения в рамките на час, а профилът на патриота Красимир Каракачанов е запълнен с постове, споделени от последователи.

Фармацевтичният бизнесмен Веселин Марешки е сред най-популярните кандидати, поне що се отнася до бройка последователи – с впечатляващите 53 хиляди души.

Други силно активни в интернет са Ивайло Калфин, Велизар Енчев, Господин Тонев, Камен Попов, Румен Гълъбинов и Пламен Пасков.