София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кандидатстудентските изпити в СУ с нов формат

СУ променя формата на приемните изпити

7 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Всички бъдещи кандидат-студенти ще се радват на нов изпитен формат. Най-голямото висше учебно заведение в България взе решение за промяна на формата на приемните изпити за кандидат-студентите по литература, български език и история.  Промените бяха разглеждани и приети в заседание на Академичния съвет.

Решено е изпитът по български език и литература да се състои от два компонента – тест от 50 въпроса и писане на есе, вместо развиване на тема, което беше валидно към 2016г. Максималният брой точки, които един кандидат-студент може да получи е 100, като 70 – от теста,  и 30 от есето.

Изпитите по история си запазват двата компонента – тест и развиване на тема, като ще бъдат разработени на база учебното съдържание по история на България от XI клас. Оценките обаче ще се формират по шестобалната система, като всяка стъпка ще се оценява с 0,25 стотни.

Друга важна промяна, която взеха от Академичният съвет на СУ е оценките от матурите да не могат да се използват в шест от общо 108 специалности. Избраните шест специалности са „Право”, „Медицина”, „Фармация”,”Журналистика”, „Връзки с обществеността” и „Книгоиздаване”.

Късмет на всички бъдещи кандидат-студенти!