София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Капаните на работата в чужбина

Как да се предпазим от измами и експлоатация

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Според международната организация на труда, в световен мащаб 21 млн. души са жертви на трудова експлоатация .Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по брой жертви в България след сексуалната експлоатация . Според Евростат повечето хора жертви на трафик в ЕС са граждани на България и Румъния.

Традиционно най-много жертви стават хора от Северозападна или Североизточна България. Хора с ниска степен на образование, които не владеят езици и търсещи ниско квалифициран труд в чужбина. От началото на годината до сега са постъпили 14 сигнала за потенциални жертви на трафик с цел трудова експлоатация . От фондация „ Асоциация Анимус' съветват всички, които стават жертва на такъв тип експлоатация да се обадят на горещата им телефонна линия и да потърсят помощ. От фондацията припомнят, че всеки българин е пълноправен член на ЕС и може да потърси помощ от полицята в държават, в която се намира.