София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каракачанов иска ново министерство за българите в чужбина

Според него имаме нужда от сериозен държавен орган

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

"Закриването на ДАБЧ би имало смисъл ако на нейно място се възстанови съществувалото Министерството на българите в чужбина от първия кабинет на Борисов". Това каза Каракачанов след заседание на Националния съвет за превенция на престъпността.

"Държавната агенция за българите в чужбина като структура има основна цел да се грижи за съзнанието, поддържането на връзките на българските общности с държавата. Закриването на ДАБЧ би имало смисъл ако на нейно място се възстанови съществувалото Министерството на българите в чужбина от първия кабинет на Борисов. Трябва да има сериозен държавен орган, за мен би било по-добре това да е Министерство за българите в чужбина, от колкото държавна агенция. Този държавен орган да защитава интересите на българските общности зад граница“ добави още министърът на отбраната.

Припомняме, че на заседанието на Министерски съвет на 21 ноември премиерът Бойко Борисов заяви, че е възложил на ресорните министри да мислят как да се закрие ДАБЧ (Държавната агенция за българите в чужбина). Идеята на министър-председателя обаче не е за разкриване на ново министерство. Според него няма нужда от такова и има достатъчно институции, които се занимават с проблема.

"По време на заседанието на Националния съвет за превенция на престъпността се стигна и до общото решение да се предложи на местно ниво създаване на комисии по обществен ред и сигурност, които да са формирани на база на нормативен акт". Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Престои изясняването на правната рамка и документация. Тя ще има за цел на местно ниво да се засили координацията и взаимодействието между институциите с оглед на по-добра превенция" добави той.

От Министерството на земеделието, храните и горите бе обърнато внимание за сезона, в който се добиват дърва за огрев. В някои населени места те се добиват незаконно“, посочи той. Маринов обясни, че при намеса на горските служители се е стигнало до нападение от страна на граждани. „Това беше и поводът да обсъдим и на местно ниво да намерим по-добра форма срещу битовата престъпност и да развием тази, която до момента е действала".

Каракачанов също даде изявление по темата с областните дирекции и престъпност на местно ниво.

„Ролята на мобилните екипи, които обикалят общините в тези населени места, в които няма постоянно полицейско присъствие - проведени са над 5 300 посещения в 3 500 малки населени места. Това оказва влияние на онази част от контингента, която се занимава най-вече с извършване на битови престъпления. 1514 са новите служители, назначени в областните дирекции. Това също има значение за тези прояви“ каза още той.

Във връзка с намерено оръжие в багажа на Ангел Джамбазки на летище "София", Каракачанов, коментира: „Един банален случай, при който човек в командировка, в личния си багаж, в сака си за пътуване е забравил да извади законно притежаваното от него оръжие. Направен е протокол и след няколко дни при връщането му в България е върнато на собственика му“.