София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каракачанов иска промени в Закона за енергетиката

КЕВР трябвало да се намесва в подобни сделки

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Опозицията и този път се опита да използва този скандал, за който правителството няма никаква вина. Вчера премиерът разговаря с чешкия си колега с молба да бъде изпратена информация по сделката. Премиерът проведе разговора пред нас. Борисов с основание е ядосан, защото този проблем се случва заради дупки в Закона за енергетиката“, това каза пред Нова телевизия вицепремиерът Красимир Каракачанов.

По думите му, проблемът е, че при продажба на такова дружество, българската държава няма никакви механизми да се намесва.

Според Каракачанов в енергийното законодателство има сериозни пропуски. „Трябва да се изработят текстове в Закона за енергетиката, с които да се дават права на КЕВР да се намесва в тикава процедури, да прави проверки по време на самата сделка. Сега вече сделката не може да бъде отменена“, подчерта вицепремиерът.

Той посочи, че преди да излязат резултатите от проверките на ДАНС тярбва да коментираме каква е тази неизвестна фирма, която купува 40% от енергосистемата на България и дали има ресурса и механизмите да се справи с управлението на това голямо дружество, а не от къде е дошло финансирането на сделката.

„Искам държавата да си контролира нещата и да не позволява подобни неща да се случват“, заяви Красимир Каракачанов.