София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каракачанов : Македония е готова за НАТО

Приятелството на България и Македония не е само на хартия

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

"Най-готова от всички страни за членство в НАТО е Македония", това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг след края на двуседмичното съвместно обучение на части на Специалните сили на България и Македония.

По негови думи страната ни подкрепя и ще продължава да подкрепя тази политика, защото благодарение на нея се показва добрата воля между двете държави и това е от полза за всички на Балканите.

По време на брифинга Каракачанов заяви, че когато всички сме обединени е много малка възможността външни фактори да ни повлияят и да създават проблеми. Той припомни, че от август миналата година досега двамата министри на отбраната на Македония и България са се виждали и са подписали повече документи, отколкото за 25 години всички останали министри.

Българският министър на отбраната подчерта, че с реални действия дава израз на политиката на добри отношения между двете държави.

На церемонията присъства и министърът на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска.

Тя изрази очакванията си през месец юли Македония да получи покана за членство в НАТО.
"Показахме, че Македония е партньор на когото може да се има доверие и страните от НАТО могат да разчитат", заяви Шекеринска.

Министърът на отбраната на Македония подчерта,че миналогодишният сключен договор между двете държави за приятелство, добросъседство и сътрудничество няма да остане само на хартия.

"От миналата година досега сътрудничеството ни в областта на отбраната се увеличи многократно и днешното учение е най-добрият пример за това.", допълни тя.

Във връзка с преговорите с Гърция за името на Македония министър Шекеринска заяви, че Македония има огромното желание да е в добри отношения със своите съседи.

Срещата между премиерите на Гърция и Македония е приета с оптимизъм и позитивна реакция. Тя дава реална възможност скоро да се намери решение за името.