София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каракачанов: Модернизацията на българската армия ще ни струва 3,5 млрд. лева

До края на месец юли проектите ще бъдат гласувани в НС

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на месец юли проектите за модернизация на Българската армия, включително и за закупуване на нова бойна машина за Сухопътни войски, може да бъдат гласувани от Народното събрание. По думите му, средствата за модернизация на армията по проектите за нов самолет, кораб и машина, са общо 3,5 млрд. лв. Министър Каракачанов заяви, че до края на тази седмица инспекторатът на МО ще представи доклад за това, как е проведена процедурата и класирането на офертите за нов изтребител.

„Аз съм разпоредил проверка на инспектората, който до края на тази седмица трябва да направи преглед на това как се е движел целия процес. Парламента също ще трябва да провери тези неща. От тук нататък каквото реши парламента трябва да започнат разговорите след решението на парламента. Когато новата схема на плащане бъде гласувана. Това може да се случи до края на сесията на този парламент, до края на юли. Тогава започват разговорите по трите проекта“, заяви Каракачанов в интервю за БНТ. Каракачанов коментира, че има идея трите проекта за трите въоръжени сили да се движат заедно. Според него е грешка да се дава приоритет на един или друг от видовете въоръжени сили.