София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каракачанов: Не съм взимал пари от документи за гражданство

Вицепремиерът отрече всички обвинения на Велизар Енчев

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отрече твърденията, че ВМРО се финансира от корупционни схеми за взимане на българско гражданство. Пред бТВ той подчерта, че партията винаги е защитавала каузата етническите българи от Македония, Молдова и Украйна да получават гражданство по облекчена процедура.

 „Това  са пълни глупости и измишльотини. Ние винаги сме се опитвали да улесним взимането на българско гражданство от наши сънародници в Македония, Молдова, Украйна. Къде има корупционни схеми? Там, където има бавене и размотаване. Аз винаги съм се изказвал, че трябва да има промени в закона и получаването на българското гражданство да става много по-лесно“, каза Каракачанов.

Припомняме, че четирима души са обвинени за участие в организирана престъпна група и корупция след спецакцията в Държавната агенция за българите в чужбина. Според прокуратурата ръководител на групата е шефът на агенцията Петър Харалампиев, на когото е наложена мярка за задържане до 72 часа.

Вчера Велизар Енчев обяви вчера, че за арестите в Агенцията за българи в чужбина по обвинение за търговия с българско гражданство политическа отговорност трябва да понесе Каракачанов. По думите му Агенцията за българите в чужбина е под надзора на Валери Симеонов (НФСБ), но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов (ВМРО).

Велизар Енчев се позова и на сигнали, писано до институциите, от бившата директорка на Агенцията за българите в чужбина Катя Матева.

"Твърденията на този човек са абсолютно неверни. Той говори за някакви факти. Защо не ги извади тези факти, като е такъв голям разследваш журналист? Аз знам причината той да говори такива глупости. Допреди няколко години той беше част от една от партиите в Обединени патриоти. Напусна я и на последните президентски избори, заради подобни твърдения, взе по-малко гласове от Митьо Пищова", обяви министърът на отбраната и заяви категорично, че той пари от въпросните схеми не е получавал.

На въпрос дали Каракачанов познава хората, за които говори Енчев, министърът бе категоричен, че това са клюки и не му се дава право да обясни позицията си. "Това са голословни твърдения. Вчера дадохте думата на този човек, той наговори клевети и вие не го прекъснахте, а сега на мен сте ми опрал  пистолет в главата и повтаряте едно и също. Искам да говорим да по-сериозни теми", повтаряше Каракачанов, докато Хекимян не спираше да пита дали вицепремиерът се познава с адвокат Христо Христов (според твърденията на Велизар Енчев това е човекът, който е бил посредник при издаването на българско гражданство - бел.ред.).

"Не кадруваме в агенцията за българите в чужбина. Всички твърдения за ВМРО и мен са клевети", категоричен беше Каракачанов. Той призна, че Петър Харалмпиев е бил назначен като шеф на Агенцията по негово предложение и това е било грешка, за която е нямало как да знае предварително.

„Това назначение беше грешка, но няма как да знаем това преди този човек да се издъни. Той трябва да понесе своята отговорност. Всички обвинения на Велизар Енчев и Катя Матева, бивш директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието, са претоплена манджа. Тази атака е политическа. Тези неща ги казах още онзи ден. Ако се докаже, че сме взели една стотинка, ще се гръмна с личното си оръжие на площада", заяви Каракачанов.

Темата за търговия с българско гражданство коментира и бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ в периода 2015-2017 година и депутат от ВМРО Борис Вангелов. Пред Нова телевизия той обяви, че има доказателства, че зад такива атаки срещу ВМРО стоят наистина антидържавни и антинационални кръгове в страната.

Бившият председател на ДАБЧ определи като невярна информацията, че украинци, молдовци и македонци получават удостоверения. Той  обяви, че докато е бил председател на агенцията, е заловил няколко фалшиви документа и  увери, че тези няколко десетки преписа са дадени на прокуратурата.