София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каракачанов предлага референдум

"Срещу гей браковете и джендър понятията"

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов предизвиква национален референдум"срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България". Това се казва в разпространена до медиите позиция от пресцентъра на Движението.

Предложените от него въпроси са: "Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство"; "Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система"; и "Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове у нас". 
 
Каракачанов изказа мнение, че Истанбулската конвенция не може да бъде единствена тема на референдум, който засяга "бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност" на страната.

Той призовава председателите на всички парламентарно представени партии да започнат консултации.

Според него формулировката на въпроса на БСП - "против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция", може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното - Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Каракачанов е на мнение, че голяма част от обществото категорично отхвърля термини като "социален пол" и политики като "джендър обучение", още по-малко е склонно те да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите.