София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каракачанов: Трябва да се гордеем с българските военни зад граница

Над 200 военнослужещи изпълняват мисии извън страната ни

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

„Всички ние трябва да сме благодарни на тези мъже и жени в униформи, които представят по достоен начин Българската армия в мисии зад граница“. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов вчера след видеоконферентната връзка с националните командири на българските военни контингенти, които изпълняват задачи в операции и мисии зад граница.

Той поздрави личния състав на контингентите по повод предстоящите коледни и новогодишни празници и им пожела, здраве, късмет, успех и благополучно завръщане в Родината.

Над 200 военнослужещи от Въоръжените сили на нашата страна изпълняват задачи в операции и мисии на НАТО и Европейския съюз извън пределите на страната ни.

Традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали беше ръководена от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов.

В разговорите с националните командири на българските военни контингенти началникът на отбраната генерал Андрей Боцев благодари на военнослужещите за професионализма, отговорността и всеотдайността, с които допринасят за авторитета на Българската армия. „Благодаря ви и съм уверен, че обществото оценява вашата отдаденост“, заяви той.

Генерал Боцев поздрави военнослужещите по повод предстоящите празници и им пожела здраве, късмет, професионални и лични успехи през Новата 2019 година.

Българските военнослужещи изпълняват функционалните си задължения и поставените задачи на високо професионално ниво. В контингентите са изградени традиции на уважение и взаимопомощ. Това заявиха в докладите си полковник Митко Димитров – национален командир на 37-мия контингент в Афганистан, полковник Милен Христов - национален командир на контингента в Босна и Херцеговина, подполковник Симеон Иванов – национален командир на контингента в Косово и лейтенант д-р Тодор Ганчев - национален командир на контингента в Мали. Те изразиха благодарност към Съвместното командване на силите и Министерството на отбраната за създадената добра организация на работа и подкрепата, която оказват на участващите в мисии и операции, и им пожелаха здраве и успехи.

След видеоконферентата връзка министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди участници в операцията по възстановяване и стабилизиране на Ирак. Военнослужещите бяха отличени за принос към международните операции на Българската армия и във връзка с 15-ата годишнина от атентата в база „Индия” – Ирак през 2003 г. „Хората, които рискуват живота си, за да служат на страната си не само като защитават териториалната цялост и границите, но и като служат далеч зад граница заслужават уважение и признателност“, заяви министър Каракачанов в обръщението си към наградените.

В отговор на журналистически въпроси министър Каракачанов съобщи, че очаква до края на годината предложението на експертната комисия за избор на изпълнител по проекта за нов тип боен самолет, което ще бъде внесено в Министерски съвет през януари 2019 г.

По проекта за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада началникът на отбраната генерал Андрей Боцев разясни, че покани към фирми за представяне на оферти (RFP) ще бъдат изпратени в началото на новата година, за да не се намалява срокът за подготовка на офертите. В ход е и процедурата за реализиране на проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. Възможно е срокът за подаване на оферти от страна на фирмите, заявили желание за участие, да бъде удължен с 30 дни.