София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каракачанов: В наш интерес е да не допускаме мигранти

Повече средства за охрана на границите поиска вицепремиерът

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

„Нашият интерес е мигранти да не бъдат допускани в България“, каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той подчерта, че на страната ни й трябват повече средства за непосредствена охрана на границата. „Фронтекс е на втора линия, на България са нужни будни европейски политици, а не егоисти, които гледат само своя интерес“, коментира вицепремиерът.

Той призова българският народ и политиците ни „да се събудят малко и да спрат да си представят ЕС като благотворителна организация“.

„За нашите интереси трябва да се грижим ние – както по темата за нелегалните мигранти, така и по темата за мобилността на превозвачите“, обясни Каракачанов.

На въпрос дали Русия и Китай са заплаха за националната ни сигурност той подчерта, че досега не е чул някой от Русия и Китай да финансира радикален ислям, както и от там да са пристигнали нелегални мигранти, занимаващи се с терористична дейност. „Истината е, че има конфронтация между САЩ и Русия и Китай. Това, че Тръмп отстоява интереса на американската икономика е факт, но ние имаме интерес да отстояваме нашите икономически отношения. В тази гледна точка да разваляме отношения с Русия и Китай не е редно...Интересите на България изискват да водим балансирана външна политика на базата на вазимно уважение и равнопоставеност. Ако това е политиката, която може да се води с Русия и Китай – разбира се, аз съм за с две ръце“, посочи Красимир Каракачанов.