София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата проверява случая в ромската махала

Каракачанов настоява за полицейска неприкосновеност

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

„В коя нормална европейска държава граждани си позволяват да бият полицаи. Ако една част от населението на българия продължава да смята, че може да напада органи на реда и това да им се размине,  това не може да бъде“, това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов относно случая с нападнатите полицаи в ромската махала на Ихтиман. Той бе категоричен, че е крайно време да стане ясно какво е неприкосновеност на полицая. Относно това дали е упражнено полицейско насилие, Каракачанов посочи, че това ще стане ясно след извършването на прокурорската проверка.

Относно отхвърленото от парламента предложение на ДПС за промени в Закона за българското гражданство, които целят премахване на "дискриминационни текстове" вицепремиерът подчерта, че тези промени са абслютно ненужни. „Нямаме нужда някой някъде другаде да гласува и да решава законите на България. Тук става въпрос за доброволно изселване на хора, които сами са решили да не бъдат български граждани“, поясни Каракачанов. Той подчерта, че спроред  изселническите спогодби, когато един гражданин на Република България решава, че иска да бъде етнически турчин, после той не може да претендира за българско гражданство. Още по-недупостимо по думите на министъра на отбраната е, че претенции за българско гражданство идват от поколенията наследници на изселниците, които дори не са живяли в България.

В заключение Красимир Каракачанов отново бе категоричен, че референдум за Истанбулската конвенция е необходим. „Аз предложих българинът веднъж завинаги да се произнесе по темата подкрепя ли еднополови бракове, подкрепя ли джендър идеология, подкрепя ли трети и повече полове“, посочи той.