Гледай
на живо

Каракачанов: Всички имами у нас са учили в ислямски университети

Не трябва да допускаме чрез религията да се упражнява политическо влияние у нас, смята вицепремиерът

Строги мерки срещу разпространението на радикален ислям у нас ще предприема държавата. След срещата на кабинета с шефовете на служби стана ясно, че ще се променят правилата за финансирането на вероизповеданията, ще има и забрана за проповядване от чуждестранни духовници.

В предаването „Здравей, България“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не трябва да допускаме чрез религията да се упражнява политическо влияние у нас. Той подчерта, че имамите, които се назначават в България от Главното мюфтийство, са все лица, които са учили в ислямски университети.
„Затова трябва да възстановим образователната система за тези вероизповедания, за да може хората, които ще бъдат назначавани, да са завършили по програма, утвърдена от българското министерство на образованието“, категоричен бе вицепремиерът.

Той поясни, че не е нормално чужди държави да финансират което и да било от вероизповеданията в България и заяви, че това трябва да се спре със закон. „Трябва да се забрани и чужди граждани да участват в ръководството на вероизповеданията у нас”, каза Красимир Каракачанов.

По повод исканите оставки на Валентин Радев и Валери Симеонов заради оградата по българо-турската граница, министърът на отбраната заяви, че дори е "леко разочарован", че БСП са поискали само техните оставки.
„Аз съм човекът, който още преди две години и половина поисках оградата по границата да бъде обявена като част от стратегическата инфраструктура, да се охранява по специален начин и да изпратим армията там. Смешно е да се искат оставки на двама министри заради това”, заяви Каракачанов.