София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каракачанов търгувал с българско гражданство?

Велизар Енчев призова вицепремиерът да си подаде оставката

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

През последната година проблемът с корупцията и неуредиците при кандидатстването за българско гражданство придоби международен мащаб. Това отбелязва в своя публикация от месец март тази година и френското издание "Нувел обсерватьор", според което най-малко един министър и един вицепремиер националист са замесени в продажбата на българско гражданство. Авторът на статията посочва, че корумпирани представители на българските власти от високо ниво продават българско гражданство на хиляди чужденци, включително и престъпници. Той основава твърденията си на разказа на Катя Матева, бивш шеф на Дирекцията за българско гражданство към Министерството на правосъдието,  уволнена през октомври 2017 година, защото е разкрила незаконните практики.

Вчера над 20 души, сред които – и сегашното ръководство на Държавната агенция за българите в чужбина, бяха арестувани във връзка с разследване за документни и длъжностни престъпления и корупция.

Журналистът, политик и бивш разузнавач Велизар Енчев коментира пред бТВ въпросната статия в "Нувел обсерватьор", посочвайки, че според публикацията „един вицепремиер националист и поне един министър са замесени в търговията с паспорти”.

По думите му ДАБЧ е под надзора на Валери Симеонов (НФСБ), но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов (ВМРО).

"Преди две години Катя Матева разкри, че основният източник на приходи във ВМРО е чрез две фирми за преводи и легализация. Казва, че един лидер на партия от малката коалиция взима по 550 до 1500 евро на всеки македонец, за да го направи български гражданин. Цитирано е името на Каракачанов. В разследването на френския вестник има посочени конкретни имена, конкретни фирми, конкретни адреси. След всичко това на 20 юни аз написах писмо до Европейската комисия и получих отговор от там. Уверяват ме, че подробно ще се запознаят с моето писмо", разказа Енчев и посочи, че според него именно външният натиск е довел до вчерашната акция в ДАБЧ.

Велизар Енчев обясни и защо Катя Матева вече не е служител на Министерство на правосъдието. "Екатерина Захариева я освобождава от длъжност, а Цецка Цачева тази година я уволнява. Аргументите са, че г-жа Матева създава проблеми и петни престижа на България пред европейските институции. Това е верига, неслучайно задържаните са над 20 души. Каракачанов ако не е знаел, е трябвало да знае, а ако има свидетели, които да потвърдят, че е знаел, той трябва да е на едно друго място. Положението на вицепремиера е под въпрос, той трябва да си подаде оставката или до изясняване на всички детайли той не трябва да бъде вицепремиер и министър на отбраната", категоричен е Енчев.

Бившият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина Спас Ташев пък призна пред бТВ, че е бил „предаден” в опитите си да се справи с корупционните практики.

Като експерт към ресорната парламентарна комисия той е виждал сигнали за рушвети, но искани от посредници, а не от служители на ДАБЧ. Ташев обаче посочи, че знае за недопустими практики с цел забавяне на тези, които не си плащат – изпращане на актове за раждане в Института по криминалистика на МВР и, даже и експертите да установят, че документът е истински, след това пред МП от агенцията да твърдят, че става дума за фалшификат.

„Най-голям въпрос трябва да бъде какъв е ефектът от това, че сме дали 153 000 паспорта. Под 5% от лицата, получили българско гражданство, живеят на територията на България”, коментира Ташев.