София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Караниколов обсъди подобряване правата на потребителите с комисар Вера Йоурова

Обсъдено бе подобряване на прилагането на законодателството за защитата на потребителите

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе среща с Комисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеността между половете, г-жа Вера Йоурова и естонския министър на икономиката и инфраструктурата, г-жа Кадри Симсон, като темата на разговор бе подобряване правата на потребителите. Министър Караниколов е в Брюксел, където ще вземе участие в заседанието на Съвета по конкурентоспособност.

На срещата с комисар Йоурова и естонския министър на икономиката и инфраструктурата бе обсъдено подобряване на прилагането на законодателството за защитата на потребителите и бе част от подготовката на обявената от председателя на ЕК, г-н Юнкер инициатива – „Нова сделка за потребителите“, съобщиха от пресцентъра на Министерството наикономиката Пакетът от законодателни предложения се готви от ЕК и ще бъде представен по време на българското председателство на Съвета за обсъждане и приемане. Министър Караниколов подчерта, че Българската страна отдава много голямо значение на политиката за потребителите, като част от по-общия приоритет в работата ни през предстоящата година за подобряване на конкурентоспособността на единния вътрешен пазар на ЕС.

На срещата участваха също представители на Европейския парламент, както и неправителствени организации, като Европейската потребителска организация BEUC. Българската страна ще продължи работата по потребителските въпроси с предстояща среща с BEUC в София през м. декември, стана ясно още на срещата.