София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Караниколов: Закон за горивата ще има, въпросът е кога

Властта не правела компромис с приемането на нормативния акт

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Спешна среща  на икономическия министър Емил Караниколов, вицепремиера Томислав Дончев и представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) с премиера Бойко Борисов се проведе по-рано днес в сградата на Министерски съвет. Причината обсъждане на изключително спорния Закон за горивата.
 
Припомняме, че готвените промени в нормативния акт изправиха едни срещу други собствениците на малките и големите бензиностанции. 
 
Представителите на едрия капитал, зад които застана и правителството, са категорични че новите текстове целят да се премахне сивата икономика в сектора. 
 
В същото време, собствениците на малки бензиностанции заявиха, че това е опит бизнесът им да бъде съсипан, законът е лобистки и защитава единствено интересите на големите играчи в бранша. 
 
Заради всичко, недоволните заплашиха и че, по примера на колегите и от Франция, ще облекат жълтите жилетки и ще обявят гражданско неподчинение, като са готови да затворят и граници. 
 
Силните страсти  по темата, принудиха управляващите да поискат от Народното събрание да отложи влизането в сила на новите текстове с шест месеца. Вчера предложението беше одобрено от депутате на първо четене, което пък предизвика свикването на днешната спешна среща при премиера.
 
На брифинг след срещата, министър Караниколов заяви, че правителството не прави компромис със Закона за горивата и обясни, че нормативният акт е важен за фискалната политика на държавата.
 
Председателят на Българската петролна и газова асоциация Радко Стаменов  пък заяви, че от организацията настояват Законът да не бъде отлаган, като заедно с икономическия министър обявиха, че компромисът между двете крила в бизнеса е напълно възможен.
 
Основното недоволство на малкия бизнес  е свързано с изискването на висок уставен капитал – 20 хил. лв. за търговци на дребно и до 3 млн. за собственици на складове. Искат се  още банкови гаранции, както 10 хиляди налични оборотни бутилки във всяка малка бензиностанция или търговски обект. 
 
Властта и едрия капитал бяха категорични, че отстъпки в тази посока ще бъдат направени, като дори се е обсъждало по време на срещата гаранциите да бъдат символични- в размер на 2 лева.