София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кариери заплашват туризма в Белоградчик

Общината обжалва решението за проучване на подземни богатства

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

След получено разрешение от служебното Министерство на икономиката се разрешава строителство на кариери в близост до Белоградчишките скали. От своя страна общината обжалва това решение във Върховният административен съд. Според кмета на общината Борис Николов едни евентуални кариери ще застрашат туризма. Община Белоградчик обжалва издаденото от Министерството на енергетиката разрешение за проучване за добив на камък. „ Не очаквам големи щети при самото проучване, но след него следва решението за концесия. Тази концесия притеснява мен и цялата общественост в Белоградчик“, коментира Борис Николов, кмет на община Белоградчик. Той обясни, че проучването ще се проведе в близост до с. Стакевци, където са развити най-атрактивните форми на туризъм в общината.

Кметът на община Белоградчик съобщи, че от 2012 година до сега се отчита утрояване на туристически поток. Той е на мнение, че една такава кариера ще попречи на екологичното равновесие в региона.

Борис Николов заяви, че хората в общината са твърдо против откриването на кариера в района и между тях се разпространява подписка. „ Всички са обединени около идеята да се спре това решение и до този момент имаме около 500 подписа“, заяви Николов.

 Кметът сподели, че не очаква Министерството на енергетиката да отмени решението, въпреки че е длъжно в едномесечен срок да подготви преписката и да я изпрати до Върховен административен съд, където да бъде насрочено и дело. „Аз мисля, че Министерството на енергетиката е допуснало грешка. По всяка вероятност тези неща не са проучени, защото здравият разум не би допуснал пускането на такова разрешение“, каза в заключение Николов.