София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каталунците окупират училища, за да отворят избирателни секции

Ден преди референдума за независимост напрежението расте

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Каталуня се подготвя за референдума за независимост, който трябва да се проведе в неделя, 1 октомври, въпреки несъгласието и съпротивата на правителството в Мадрид. Кабинетът на Мариано Рахой изпрати в провинцията около 10 000 полицейски служители, които трябва да не позволят гласуването на референдума, и забрани да бъдат използвани публични сгради за избирателни секции.

Директорите на училища, където обикновено се разполагат избирателни секции, са предупредени, че ще носят отговорност, ако позволят гласуване на територията на учебните заведения.

Още в петък обаче активисти на движението за независимост започнаха да окупират училища с намерение да отворят там секции в неделя.

От каталунското правителство обявиха, че ще бъдат отворени 2315 секции за вота.

Същевременно полицията е конфискувала 2,5 милиона бюлетини и е получила нареждане да не разрешавана отварянето на секции.

Проучвания сочат, че привържениците на оставането в Испания са повече от тези, които настояват за независимост, но повечето от 7-те милиона жители на Каталуня искат референдумът да бъде проведен, за да бъде решен въпросът веднъж завинаги.

Германия, Полша и Холандия предупредиха своите граждани да бъдат внимателни, ако пътуват до Барселона и Каталуня, тъй като е възможно да има напрежение и размирици по време на референдума и след него.