София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каталуния очаква завръщането на Пучдемон

На 23 януари е първото гласуване за правителство

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Парламентът на Каталуния трябва да гласува на 23 януари за новото правителство на испанската провинция, но все още няма яснота кого ще предложат трите сепаратистки партии за премиер. Засега сепаратистите изчакват да видят гаранции, че ако бившият премиер Карлес Пучдемон се завърне в Каталуния, няма да бъде арестуван.

Пучдемон е в Белгия заедно с още няколко депутати, а има и депутати в затвора и не е ясно дали сепаратистите ще успеят да съберат мнозинство.

Листата на Пучдемон „Заедно за Каталуния“, Каталунската републиканска левица и Кандидатура за народно единство, които подкрепят отделянето от Испания, получиха общо 70 места в 135-членния парламент и имат крехко мнозинство.

Испанската преса коментира, че сепаратистите искат да постигнат преди 23 януари политически пакт с правителството в Мадрид, което да позволи на пребиваващите в изгнание да се завърнат.

В краен случай сепаратистите са готови да прибягнат до прецедент и да изберат Пучдемон за премиер, макар той физически да се намира извън Каталуния.