София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каталуния показва признаци на омекване

Местните власти са готови да преговарят с Мадрид

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Няколко часа преди очакваната реч на премиера на Каталуния Карлес Почдемон в местния парламент, която е насрочена за 18 часа българско време, властите в испанската провинция дадоха да се разбере, че са готови на преговори с правителството в Мадрид, което не признава референдума за независимост.

„Готови сме да седнем на масата за преговори. Ако испанските власти искат да направят предложение, ние сме готови да ги изслушаме. Ако имат какво да предложат, за да бъде уреден въпросът с други методи, то ние сме готови да изслушаме подобно предложение”, заяви в интервю за CNN министърът на външните работи на Каталуния Раул Ромева.

Междувременно полицията затвори от съображения за сигурност парка, в който се намира каталунският парламент.

Засега не е ясно дали Почдемон ще обяви независимост, както се предполагаше по-рано или ще избере друг подход за решаване на кризата, възникнала след референдума миналата неделя, на който над 90 % от гласувалите подкрепиха отделянето на провинцията.