София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каталунският парламент избира премиер

Чака се дали Пучдечмон ще се върне от Белгия

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон е поискал с писмо до председателя на парламента на автономната област Роже Торен защита от преследване. Пучдемон, който е единствен кандидат за премиер, се е позовал на депутатския си имунитет и е поискал гаранции, че ако се върне в Барселона, няма да бъде арестуван.

Лидерът на каталунските сепаратисти е разследван за бунт, подстрекателство към размирици и разхищение на държавни средства.

На изборите на 21 декември трите сепаратистки партии спечелиха 70 мандата в 135-членния парламент на Каталуния и се споразумяха да издигнат отново кандидатурата на Пучдемон за премиер.

Пучдемон, който е в Белгия от началото на декември, прие номинацията и обяви, че може да се закълне като премиер дистанционно. Правителството в Мадрид обаче настоява той да се яви лично и да поеме поста.

Преди това обаче Пучдемон трябва да се яви във Върховния съд заради разследването срещу него и съществува риск той да бъде арестуван.

Ако не бъде избран премиер, процедурата може да бъде повторена след два дни, след което парламентарните партии ще получат още два месеца, за да се опитат да формират мнозинство и да излъчат нов кандидат.