София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАТАР ПРОЯВИ ИНТЕРЕС КЪМ 7-МИ БЛОК НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ

ШЕЙХ АЛ ТАНИ: СЪТРУДНИЧЕСТВОТО С БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА Е ВАЖНО

9 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

    Катар прояви интерес за инвестиции и финансиране в 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с Негово Превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани.
    Премиерът заяви, че България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на вече съществуващата площадка на атомната централа. Той допълни, че там вече има изградени мощности през 70-те години на миналия век, което по думите на Борисов ни дава предимство, защото разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици. Министър-председателят допълни, че след като първите 4 енергоблока бяха закрити, страната ни е взела решение да се изгради нов модерен реактор, за да се задоволят енергийните нужди на страната и да се покрият най-високите екологични критерии.
    Премиерът обясни, че България вече има подписано споразумение с американска компания за доставка на реактор, но в момента страната ни търси стратегически инвеститор. Шейх Ал Тани изрази интерес за енергийната стратегия и поиска да бъде предоставена на Катар подробна презентация с информация за параметрите на проекта.
    По време на срещата Борисов и Ал Тани са обсъдили още възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България. Министър-председателят заяви, че за България е много важно да диверсифицираме доставките на газ и че се работи усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция. Румъния и Сърбия, като връзката с Гърция е с приоритет.
    Ал Тани и Борисов се обединиха около мнението, че задълбоченото сътрудничество в енергетиката е от взаимен интерес и за двете страни, а също така и за Европейския съюз.
    Същевременно Ал Тани прояви интерес и към Тракийското съкровище и изрази желание българската изложба „Епопея на Тракийските царе“ да бъде представена и в Катар.