София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Катимерини“: Гърция остава сама срещу македонизма

Според изданието страната губи почва за дипломатическите си усилия

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Гърция остава сама да се бори срещу "иредентистката политика" и тази нейна "самота" не облагодетелства дипломатическите ѝ действия с оглед на задаващите се процеси и събития, свързани с евроатлантическите цели на съседната държава. Това пише в коментар за договора за добросъседство между България и Македония гръцкият вестник „Катимерини“.

Макар първа да призна Македония, България никога не е признавала македонците като отделна нация и през години по-скоро неформално подкрепяше гръцката политика, пише авторът Ставрос Димас.

Той посочва, че България неведнъж остро е реагирала на македонските попълзновения към историята и дори е стигала до заплахи, че няма да подкрепи Скопие за членство в ЕС и НАТО.

Авторът добавя, че българският премиер Бойко Борисов е успокоил съседите, че договорът не е насочен срещу никого от от тях и е уверил колегата си Алексис Ципрас,  че България "ще уважи чувствителността на гръцката страна".

Договорът между България и Македония беше приветстван отн Вашингтон, Лондон, Брюксел, Берлин, завършва авторът.