София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Като в лош филм

Най-старото ни кино става магазин

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Българската действителност за пореден път доказва, че достойна да се превърне в сценарий на холивудска продукция. Точно като на кино, най-старото кино у нас- салонът „Цанко Церковски”, отворило врати през далечната 1908-ма година е заплашено да се превърне в бизнес сграда с офиси и магазини.
 
Причината – киносалонът, който е сред най-старите в Европа, не е обявен за паметник на културата от национално значение. Статутът му е „паметник от местно значение“, което на практика дава право на собственика му- фирмата  „Кохав Дивелъпмънт“  да запази само външния му облик, но не и предназначението. Обектът е продаден на фирмата през 2001-ва година за сумата от 1,2 млн. евро.
 
Много от възрастните софиянци с носталгия си спомнят, че именно това е мястото , където до 1944 г. за се излъчвали за първи път всички родни ленти. Именно там е пуснат и първия български филм „Българан е галант“. Всъщност киното отдавна не работи, но желанието на повечето гражданите е то да бъде запазено и да възстанови дейността си.
 
Бившият директор на Националния филмов център Георги Чолаков от години се бори то да стане паметник на културата от национално значение. Той посочи, че сградата може да се стопанисва и управлява от Министерството на културата или от Националния филмов център.
 
От културното ведомство обаче признават, че процедурата е бавна и междувременно собственикът  работи по въпросния  проект за превръщането на сградата в търговски център с магазини и офиси. Фирмата няма контакти, собственик е на друга, от която излизат имената на граждани с грузински имена. 
 
Чолаков изрази надежда, че процедурата няма да се проточи до подпалването на сградата, както вече на няколко пъти се случи с емблематични обекти в страната. По думите му през 2014 г. собственикът просто забранил на експерти да разгледат обектаи така процедурата забуксувала.