София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Катрин Деньов оглави движение против #MeToo

100 френски актриси и писателки се обявиха за „флирта“

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

100 известни френски актриси, писателки, журналистки и др. - сред които звездата на киното Катрин Деньов - публикуваха декларация в Le Monde, в която защитават "свободата на мъжете да флиртуват" и се обявяват против "пуританизма в името на т.нар. общо благо, който придобива прилики с времето на лова на вещици".

Колективната декларация се появява в контекста на кампанията #MeToo, която обедини жени-жертви на сексуално насилие от цял свят, провокирана от скандала около Харви Уайнстийн.

"Насилието е престъпление. Но настойчивият или непохватен флирт не е провинение, галантността не е мачистка агресия. Свободата да ухажваш е незаменима за сексуалната свобода", пишат авторките на статията.

Сред тях, освен 74-годишната Катрин Деньов, се виждат още имената на писателката Катрин Миле (автор на "Сексуалният живот на Катрин М."), журналистката Елизабет Леви, актрисата Ингрид Кавен.

"Днес сме достатъчно информирани, за да признаем, че сексуалното влечение е по своята природа нападателно и диво, но освен това сме и достатъчно прозорливи, за да не объркваме неуместния флирт със сексуалното насилие", посочват те.

Те подлагат на критика "пуританизма", който по думите им започва да се разпространява масово след първите обвинения за сексуално насилие и тормоз срещу американския продуцент.

"Тази свобода на словото сега се преобръща в своята противоположност. Принуждават ни да говорим това, което "трябва", да премълчаваме онова, което ни ядосва. А онези жени, които отказват да се съобразят с подобни нареждания, биват разглеждани като предателки, като съучастнички. Но именно това стои в основата на пуританизма - под предлога за общото благо да се използват аргументите в защитата на жените и еманципацията, за да им се наложи статут на вечни жертви, на бедни създания, подчинени от демони-женомрази - както в доброто старо време на лова на вещици", се казва в изявлението на движението.

"Вместо да помага на жените, тази мания за изпращане на (мъжките шовинистки) "свине" на заколение, всъщност помага на враговете на сексуалната свобода - религиозните екстремисти и най-неприятния вид реакционери. Като жени, не се припознаваме в този феминизъм, който отвъд осъждането на злоупотребата с власт всъщност преминава към омраза срещу мъжете и сексуалността", се посочва още в писмото.