София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Казусът „Комплекс Калиакра" ще се решава във вторник

Борисов смята, че трябва да се търси вариант за компенсиране на собствениците

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов, заедно с екоминистъра Нено Димов се срещнаха с кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа" и засегнатите браншови организации във връзка с казуса на „Комплекс Калиакра". На срещата присъстват също и вицепремиерът Валери Симеонов, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на транспорта Ивайло Московски.

Крайното решение от срещата е, че трябва да се търси вариант за компенсиране на собствениците и да се избегнат санкции срещу България по международните конвенции. Премиерът Борисов предложи всички да се съберат във вторник в София и да намерят решение на проблема.

„Ние сега седим пред вас, червим се, вие блокирате улици, пазейки си своя интерес и ние трябва да вземе едно решение, което на днешната среща се опитваме да е такова, че да не увредим ничии интереси – и на тези данъкоплатци, заради, които трябва да дадем толкова пари и съответно вие като стопани на имотите си. Това е целта на срещата. Ние сме осъдени, тук не става въпрос сега да приемаме нещо, ние сме осъдени и след като сме осъдени, а процесът е започнал в далечната 2002, да търсим кой е подписал през времето е безсмислено. Сега сме изправени пред тази хипотеза. Въпросът е, ако отменим заповедта до септември какво следва, ако не е я отменим, а предприемем някакви действия какво следва? Ние имаме правителство, имаме засегнати, имаме неправителствени организации, хубави, лоши, това са хората, които преговарят. Предлагам във вторник в 11.00 часа да се съберем всички в София и да намерим решение. Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме. Отдавна тези процедури и процеси са приключили“, заяви премиерът Борисов.