София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КЕРИ: ЩЕ ПОБЕДИМ ПО-БЪРЗО ИД, ОТКОЛКОТО „АЛ КАЙДА“

НЕОБХОДИМО Е ЗАСИЛВАНЕ НА ВОЕННОВЪЗДУШНАТА ОПЕРАЦИЯ

8 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че страната ще неутрализира по-бързо терористичната групировка „Ислямска държава“, отколкото й бе нужда, за да се справи с „Ал Кайда“. По думите му, Америка ще победи организацията, но за това ще бъде нужно повече време. Той припомни, че през 2001 година страната поведе борба срещу Ал Кайда и за няколко години беше ликвидиран Осама бин Ладен, както и най-висшето ръководство. Кери изрази надежда справянето с „Ислямска държава“ да отнеме значително по-малко време.
Хилъри Клинтън от своя страна призова да се приложи по-агресивен подход към джихадистите от този, който президентът Барак Обама следва. Тя допълни, че е необходимо засилване на военновъздушните операции над конфликтните зони, в съчетание със сухопътни операции. По думите й, за тези усилия ще са необходими засилване на разузнавателните действия, което да включва повече арабскоговорящи хора и такива с технически опит. Клинтън увери, че целта е групировката да бъде унищожена, а не удържана.