София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КЕВР иска обяснение от „Топлофикация“ за аварията с парното

Фандъкова увери, че до края на нощта проблемът трябва да бъде отстранен

6 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

С писмо до ръководството на "Топлофикация София" ЕАД председателят на КЕВР Иван Иванов изиска топлофикационното дружество да предостави на енергийния регулатор подробна информация за възникналия проблем със спряното топлоподаване, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. От КЕВР настояват в срок до два дни столичното топлофикационно дружество да информира за характера на аварията.

От КЕВР искат да бъде обяснено по какъв начин са били уведомени клиентите на "Топлофикация София" ЕАД и дали това е станало съгласно изискванията на Общите условия, с приложени доказателства за оповестяването. Както и какви са предприетите мерки от страна на столичното топлофикационно дружеството за отстраняване на аварията.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че първата грижа на Столична община е била да се погрижи за топлоподаването към училища и детски градини, които се намират в района на аварията. Екипите на Топлофикация - София работят в момента и ще продължат да работят, увери градоначалникът. Максимално бързо очаква да се възстанови топлоподаването. Фандъкова се надява до края на нощта да бъде отстранена аварията. Няма проблем в подаването на парно в училища и детски градини в района. Училищата са взели решения днес да се учи с намалени часове.

Припомняме, че днес четири столични квартала останаха без парно и топла вода. Главен топлопровод се е повредил и е засегнал живущите в кварталите "Стрелбище", "Бели брези", "Гоце Делчев" и "Красно село".