София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КЕВР: Няма да има рязко повишаване цената на тока

Спекулира се с продажбата на ЧЕЗ, коментира председателят на комисията

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Няма да има рязко повишаване на цената на тока. От Комисията за енергийно и водно регулиране обявиха, че няма да допуснат това да се случи. На извънреден брифинг председателят на комисията Иван Иванов коментира, че за три години общото увеличение на цената на електроенергията е само 2%.

Иванов коментира, че се спекулира с това, че с продажбата на ЧЕЗ цената на тока рязко ще се повиши. "Ако някой иска да реализира политически проекти чрез цената на ЧЕЗ, няма как да се случи това. Нито кредитите, нито лихвите са ценообразуващи", коментира председателят на КЕВР.

По-рано през днес  трите електроразпределителни дружества в страната - ЧЕЗ, EVN и "Електроразпределение Север" обявиха, че ще искат нови цени на тока. До момента те не са внесли своите предложения в енергийния регулатор. Срокът за това е до 31 март.

Иванов подчерта, че всяка година дружествата искат увеличение на цените, но от КЕВР не приемат исканият им.