София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЕВР обяви, че токът няма да поскъпне от юли

Енергийният регулатор опроверга информацията на бизнеса

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

КЕВР опроверга информациите на работодателите за поскъпване на тока. Няма основания за поскъпване на тока от юли, както твърди бизнесът, заяви на извънреден брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов.

По думите му, за промяна цената на тока може да се говори най-рано от края на март, когато бъдат подадени заявленията на участниците на пазара.

Иванов подчерта, че цената на енергията на свободния пазара вчера е била 75 лева, а не както твърди бизнесът – 125 лева.

Вчера работодателските организации алармираха, че цената на тока ще скочи с между 15% и 30%, ако цената на електричеството, което купуват на свободния пазар, продължава да расте. Те изразиха опасение, че на енергийния пазар съществува картел. Бизнесът обяви, че ще изпрати сигнал до Комисията за защита на конкуренцията. За това призова и министър  Теменужка Петкова и обеща, че ако бъдат констатирани нарушения, виновните ще бъдат наказани.

По повод промените в Закона за енергетиката, Иван Иванов посочи, че КЕВР ще има разследващи функции, а наказанията ще бъдат давани от КЗК, както е досега. По думите му, обаче, държавата трябва да отпусне финансиране за кадрите, които ще осъществяват контрола.