София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КЕВР: Ще изпълним новите задължения, ако ни създадат подходящи условия

Те искат и допълнително финансиране

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Разчитам на допълнително финансиране за осъществяването на допълнителните правомощия, които парламентът ще ни възложи, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на обсъждането на тема „Предстоящите промени в Закона за енергетиката - стъпка към пълната либерализация на електроенергийния пазар в България".

Той допълни, че регулаторът би могъл да изпълни тези нови задължения, но когато му се създадат и подходящи условия.
След гласуването на текстовете от НС и влизането им в сила разчитам, че ще бъде предоставено допълнително финансиране на КЕВР, както за повишаване на административния капацитет, така и за закупуване на съответния софтуер и други необходими средства за осъществяване на правомощията, които НС ще ни възложи", заяви Иван Иванов.

Той посочи, че ще бъде определена прогнозно-референтна цена за започващия годишен ценови период. Тя ще бъде съобразена с динамиката на предлагане на енергия по тримесечие, както и в часовете „пик" и „офпик".

Той подчерта, че ще разработят модел, с който да постъпят справедливо и да не бъдат ощетявани потребителите на енергия, независимо от вида на самия производител.

„Въвежда се и този пазарен механизъм, че премията се добавя върху цената, по която съответния потребител реализира количеството енергия на борсовия пазар. Тази цена ще има динамика, но средно притеглената годишна цена, ще проверим в рамките на следващата година как се получава и ако се налага, ще осъществим последваща корекция", обясни Иванов.

Председателят на КЕВР допълни, че тази референтна цена може да се коригира всяка година. Иван Иванов уточни, че от 1 юли ЕСО и трите електроразпределителни дружества ще купуват вече технологичните загуби по борсови цени от борсата.

„Ще заложим осреднената референтна цена. Между четирите дружества и ЕСО разликата е твърде малка", каза още Иван Иванов. Според него пълна либерализация не може да има, ако не бъдат защитени уязвимите потребители.