София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КЕВР вероятно ще одобри поскъпването на водата в София

Решението ще бъде взето на 28 февруари

7 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Водата в София можеше да поскъпне не с 18, а с 8 %, ако нормата на възвращаемост не беше такава, каквото е заложена между „Софийска вода“ и Столичната община. Това заяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов след публично обсъждане на поисканото от концесионера поскъпване.

Според искането на „Софийска вода“ питейната вода в София трябва да поскъпне с 18 % до 2,15 лева за кубик при сегашни 1,72. Комисията обяви, че ще вземе решение по искането на 28 февруари, но по всяка вероятност поскъпването ще бъде одобрено.

Нормата на възвращаемост на собствения капитал на „Софийска вода“ е заложена на 17 %.

Предстои да бъдат обсъдени цените и в останалите райони на страната, като на места дружествата са поискали драстично поскъпване в рамките на почти 50 %.

 „На 24 ноември 2016 година Столичният общински съвет, който е собственик и страна по концесионния договор одобри концесионната програма и заедно с това отправи препоръки към регулатора. Регулаторът в оставащите след това два месеца допълнително поиска и постигна корекции в предлаганите показатели и ценово решение на „Софийска вода“. Първоначалното предложение на „Софийска вода“ беше повишаване на цената с 32%, последва намаление на 28%, в момента е 18%“, коментира председателят на КВЕР.