София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КЕВР започна с обновяване на състава

Жребий определи кои да напуснат постовете си

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

С теглене на жребий започна процедурата за обновяване на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Имената на комисарите, чийто мандат се прекратява, бяха изтеглени от журналисти по време на заседание на комисията по енергетика в Народното събрание.

От състав "Енергетика" своите места напускат Александър Йорданов и Георги Златев. Мандатът ще довършат Евгения Харитонова и Владко Владимиров.

От сектор "Водоснабдяване" беше прекратен мандатът на Валентин Петков, както и на юриста Ремзи Осман.

Позиции запазват Владимир Кочков, както и икономистът Светла Тодорова.

Обновяването на състава на енергийния регулатор беше предвидено с промяната в Закона за енергетиката през 2015 г., с което беше прието съставът на енергийния регулатор да се избира от Народното събрание.

"Оценката за работата на КЕВР е много висока. "Видяхме в тези три години независим регулатор, който вземаше решения без да се влияе от конюнкутарата и политиците", заяви депутатът Делян Добрев.

"Енергетиката в последните години е преминала през тежки реформи. Преди три години тарифният дефицит е бил 800 млн. лева на година, а сега дори има малък излишък. Приетите на първо четене промени в Закона за енергетиката, предвиждат повече правомощия за енергийния регулатор по отношение на контрола на пазара на едро за търговия с електроенергия", подчерта Добрев.