София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Киев предлага размяна на затворници с Русия

Искат да върнат в Украйна Сенцов и Колченко

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Украинската страна е готова да прехвърли 20 свои граждани в Русия в замяна на украинските граждани, затворени в Русия. Това каза първият заместник-председател на Върховната Рада, представител на Украйна в хуманитарна подгрупа за контакт с групата на Донбас, Ирина Герашченко.

Тази тема, каза тя, отново ще бъде засегната на 4 април в Минск. На този ден ще има среща на контактната група. "Въпросът, който ще повдигнем, е освобождаването на заложниците", каза Герашченко, добавяйки, че "украинската страна прави всичко, за да гарантира, че следващата вълна на освобождаване на заложници ще бъде предприета възможно най-скоро".

"Но това е важно за нас, така че можем да освободим не само тези, които остават в окупираните територии, но и затворници на Кремъл", добавя Гарашченко, отбелязвайки, че Киев е готов да даде на Москва "20 руснаци, които се намират в украински затвор за нарушаване на украинското законодателство и участие във войната. " Тази инициатива Украйна  прави, за да освободи украинския режисьор Олег Сенцов и антифашиста Александър Колчеко, които са получили много години затвор в Русия за тероризъм, съобщават руските медии.

Сенцов и неговият съучастник Колченко бяха арестувани през 2014 г. в Крим. Една година по-късно, през 2015 г., руският режисьор бе осъден на 20 години в наказателна колония по обвинения в тероризъм.  Антифашистът има десет години затвор за участие в терористична общност и извършване на терористичен акт. Украинските граждани не признават вината си.