София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ким Чен ун допусна чужди журналисти в „дома“ си

Сергей Лавров се срещна с лидера на КНДР

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Руският външен министър Сергей Лавров бе на официално посещение в Пхенян. Той проведе разговори с лидера на КНДР Ким Чен ун и неговия колега – външният министър на Северна Корея И Йон хо, съобщи RT.

До последния момент се предполагаше, че журналистите няма да бъдат допуснати в "основната среща" (така наречените преговори между Ким Чен ун и Сергей Лавров), но Министерството на външните работи неочаквано обяви, че няколко души ще влязат в залата.

"Първо, журналистите бяха доведени в луксозен хотел по стандартите на Пхенян и организираха проверка там. Всички комуникационни средства - включително, разбира се, телефони - бяха взети от нас. Няколко минути по-късно ние, с личен оператор и фотограф бяхме качени в микробус, където имаше пет души. Бяхме отведени от града след черен мерцедес“, разказва журналист от RT.

Той подчерта, че на входа на двореца са посрещнати лично от сестрата на Ким Чен ун.

След това е пристигнала делегацията на руския министър Сергей Лавров, която е посрещната лично от севернокорейския лидер.

"Ким се държи скромно, но по делови начин. Не бих казал, че той изглежда като човек, който напълно губи връзка с действителността ", подчерта журналистът.

Лидерът на КНДР отбелязва, че това е третото посещение на Сергей Лавров в комунистическата страна, а Лавров отговаря, че в Пхенян става все по-добре, съобщава кореспондентът на RТ.

След това руската делегация и Ким Чен ун са останали сами в залата за преговори. Журналистите са били помолени да напуснат в съседната зала.

Лавров подарил на лидера на КНДР малко ковчеже с думите: „Има и ключ, да заключиш тайните си неща“.

Беше незабравимо преживяване - да можем да работим с камерата в двореца на Ким така спокойно. Мога да предположа, че журналисти, които не са от Северна Корея, не са допускани така близо до Ким и неговия "дом". Нямам думи ", обобщава журналистът от руската медия.