София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пхенян се отказва от ядрената си програма?

Ким Чен-ун посрещна делегацията от Юга

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е казал на южнокорейските пратеници, че страната му е готова да започне преговори със Съединените щати за изоставянето на ядрените си оръжия и, че ще прекрати всички ядрени и ракетни тестове, съобщиха представители на Южна Корея.

По време на двудневното посещение на пратениците в Пхенян, което приключи във вторник, двете Кореи също се договориха да проведат срещата на високо равнище между Ким и президента Мун Дже-ин на границата на страните в края април, се казва в изявление на кабинета на г-н Мун.

"Севернокорейската страна ясно заяви своята готовност да се откаже от ядрената енергия", се казва в изявлението. "Стана ясно, че няма причина да държи ядрено оръжие, ако военната заплаха за Севера бъде отстранена и сигурността му е гарантирана".

Съобщението не е потвърдено от Северна Корея, които са твърди, че ядрените им оръжия не са за договаряне.

Само три часа след като директорът на Националната служба за сигурност на Южна Корея Чък Юи Йонг пристигна в Пхенян, следобед на 5 март, той се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун и вечеря с него. Специалната 10-членна делегация, водена от Чък Юи Йонг, бе посрещната на международното летище Пхенян от длъжностни лица, отговарящи за отношенията с Южна Корея, включително и другаря Р. Сонгуон, председател на Комитета за мирно събиране на отечеството.

Ким Чен-ун разговаря по време на вечерята с делегацията на Юга по проблемите, свързани с ефективно подобряване на отношенията между Севера и Юга и с поддържане на мира и стабилността на Корейския полуостров, гласи съобщението на КЦТА /Централна новинарска агенция на Северна Корея/.

"След като изслуша специалния пратеник на Юга за намерението на президента (на Южна Корея) Мун Дже-ин за среща на високо равнище, Ким размени мнения и постигна задоволително споразумение", гласи съобщението на агенцията, в което обаче не се предоставят подробности за това какво е споразумението.

Пред южнокорейската делегация лидерът на Северна Корея заяви, че иска да напише нова история за добросъседско развитие.