София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ким Чен ун пристигна на посещение в Пекин

Настанен е в правителствената резиденция

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Лидерът на Северна Корея Ким Чен ун пристигна на посещение в Пекин.

Кортежът на Ким, включващ няколко коли, 10 автобуса и линейка е преминал през централната част на града, където мерките за сигурност са повишени, съобщава NHK, цитиран от ТАСС.

Севернокорейският лидер е пристигнал с полет на авиокомпанията Air Koryo с личния си самолет ИЛ-62. Делегацията придружаваща Ким Чен-ун е пристигнала с АН-148, както и един товарен ИЛ-76, използван за автомобилите на севрнокорейския лидер.

Ким и делегацията му са настанени в правителствената резиденция на Diaoyutai в центъра на града.

Посещението на лидера на КНДР в Пекин ще продължи от 19 юни до 20 юни.

Очаква се Ким Чен ун да се срещне с президента на Китайската народна република Си Дзипин, за да обсъдят срещата на високо равнище между САЩ и КНДР и ситуацията на Корейския полуостров.

Лидерът на КНДР и съпругата му направиха неофициално посещение в Китай на 25-28 март. Това беше първото му пътуване в чужбина, след като дойде на власт през 2011 г., но не бе съобщено до края му. Второто посещение на Ким Чен ун и среща със Си Дзипин  се състояха на 7-8 май.

В Сингапур на 12 юни се състоя първата среща на върха между САЩ и Северна Корея, където се срещнаха лидерите Доналд Тръмп и Ким Чен ун. След срещата държавните глави подписаха съвместен документ. Пхенян се е ангажира на пълно ядрено разоръжаване в замяна на гаранции за сигурност от Вашингтон.