София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КИМ ЧЕН-УН: СЕВЕРНА КОРЕЯ ИМА ВОДОРОДНА БОМБА

ЕКСПЕРТИТЕ НЕ ВЯРВАТ НА ТОВА ТВЪРДЕНИЕ

8 годиниПолитика 21 Боряна Райчева

„Северна Корея има собствена водородна бомба“ заяви държавният лидер на страната Ким Чен-ун по време на работно посещение в Пхенян, цитиран от информационна агенция КЦТА.
По думите му Северна Корея е велика ядрена държава, която може да защити независимостта и националното си достойнство в удари на ядрени и водородни бомби. Крайният лидер подчертал, че страната ще развива активно своята военна промишленост.
Американски експерти, цитирани от Франс прес, смятат, че Северна Корея е в състояние да възобнови изстрелването на ракети още през първите месеци на следващата година. Комунистическата страна твърди, че има космическа програма за научни цели, докато според международната общност, това е прикрита военна програма в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.
Експертът от Центъра за корейски изследвания към Института за Далечния изток към Руската академия на науките Константин Асмолов смята, че твърдението на Ким Чен-ун, че Северна Корея има водородна бомба е предназначено за вътрешната аудитория. “Трябва да имаме предвид, че изказването бе направено по време на посещение във военен завод и речта е предназначена за случая”, заяви Асмолов пред репортер от агенция „Фокус“. Той допълни, че в случая става дума за реторика и няма място за притеснение. „Всички разбират, че това е само пропагандно действие“ подчерта още експертът.