София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Киноа и смути в детските градини

Новият рецептурник влиза в действие от есента

6 годиниОбразование 13 Боряна Райчева

Новите рецепти за децата в детските гради влизат в действие от есента. Очаква се авокадото да измести тутманика. Отпадат пържените храни, както и драстично намаляват тестените изделия.

Към менюто на децата се добавя киноа, амарант, фурми, стафиди, брюкселско зеле, броколи и други, както и богато разнообразие от смутита.

Близо 400 нови рецепти ще влязат в детския рецептурник. Тестените изделия ще се правят с по-здравословни продукти, а грамажите на порциите ще се увеличат от 130 на 150 грама.

Огнян Симеонов, диетолог, подчерта,че булгурът е една полезна храна и може да се добави към всяко ястие, като същото се отнася и за чията.

Според представители на детските столове обаче, децата няма да свикнат с новите рецепти.

Модерните и по-здравословни храни ще оскъпят и менюто за малчуганите.

Директорът на ДГ „Брезичка“ Иванка Харбалиева коментира, че на местно ниво има достатъчно много продукти, които са здравословни и могат да бъдат използвани вместо чуждите храни като авокадо и киноа. „Децата не познават тези вкусове и тези храни рядко се използват в къщи“, каза тя пред Нова телевизия. По думите й в момента с 2,50 лева успяват да нахранят едно дете, като в менюто му влизат достатъчно полезни хранителни вещества и витамини.

На въпрос дали по-скъпите хранителни продукти, ще повишат и таксите в детските градини, директорката отговори отрицателно и посочи, че ще се търси вариант за успешно прилагане на новия рецептурник в детските заведения.