София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кризата във врачанската болница приключва до 2-3 месеца

Ананиев призова медиците да се върнат на работа

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването, се обърна към протестиращите медици във врачанската болница, като призова лекарите да се върнат на работните места, а кризисната ситуация до 2-3 месеца ще бъде преодоляна, посочи  тази сутрин в студиото на "Здравей България"

По негови думи недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура, техника. "Защо тези хора не са излезли на протест тогава?", беше запитването на здравния министър, след като в началото на седмицата гневни медици от врачанската болница замериха с яйца заместничката му Жени Начева.

"Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата", заяви Кирил Ананиев. Като посочи също, че болниците във Враца и Ловеч в продължение на 13 и повече години се водят във фалит, и изтъкна, че са източвани милиони.

Категорична беше позицията на здравния министър във връзка с развилите се граждански протести като посочи, че съвсем не обвинява работещите в болничното заведение. Работата около оздравителните планове и преговорите с инвеститорите са започнали, въпреки че още не са компенсирани старите заплати. Необходими са около 2-3 месеца да се нормализира обстановката, като призова лекарите да се върнат на работа. Събрана е документацията на здравното заведение и е изпратена в прокуратурата, която остава единственият орган, който може да определи чия е вината за случващото се.

Припомняме ви случая с медиците от врачанската болница, които се вдигнаха на бунт заради забавените с три месеца заплати. Недоволните хвърлиха яйца по заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, която представяше новия директор на лечебното заведение и посочи, че болницата няма да се затваря.

"Предлагаме хората да се върнат на работа, Врачанска болница трябва да има и ще има. Обещахме ритмично получаване на разходите за персонал. До края на юни ще преодолеем забавянето в заплащането на заплатите, днес болницата е получила средствата за персонал за месец февруари", посочи тогава зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева.