София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Китай отговори на САЩ с мита върху 659 стоки

Стойността на американските продукти е 50 млрд. долара

6 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Китай прие списъка си със стоки от Съединените щати, за които се въвеждат допълнителни мита в отговор на решението на Вашингтон да установи митнически тарифи за много китайски стоки. Списъкът, предложен от Държавната комисия за митата, които вече са одобрени от Държавния съвет, е обявен от отдела в публично изявление в събота, предаде ТАСС.

"Решението беше взето в съответствие със съответните разпоредби на Закона за външната търговия на КНР и Правилника за данъци върху износа и вноса, както и основните принципи на международната търговия", се казва в доклада.

Митническите тарифи са въведени за 659 стоки на обща стойност 50 млрд. долара, се казва в доклада. В същото време решението за 545 стоки на стойност 34 млрд. долара влиза в сила на 6 юли 2018 г. Сред тези допълнителни облагаеми стоки са американски селскостопански продукти, автомобили и морски дарове.

Датата на въвеждане на допълнителни митнически тарифи за останалите 114 американски стоки, включително химически продукти, медицинско оборудване и енергийни продукти "ще бъде обявена по-късно".

В петък Министерството на търговията на КНР  обнародва изявление, в което обещава да "отговори със сходна по обхват и сила акция за митата" в отговор на действията на САЩ. "Предишните споразумения, постигнати по време на двустранните търговски и икономически консултации, загубиха своята сила", се казва в документа.

Припомняме, че вчера от Белия дом Тръмп излезе с изявление, че САЩ възнамеряват да наложат мита в размер на 25% от внесените стоки от Китай на стойност 50 млрд. долара.