София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Китай планира да изпрати човек на Луната

Пекин иска да изгради база на земния спътник

8 годиниТехнологии 3 Боряна Райчева

Китай обяви новата си космическа програма, в рамките на която планира да изпрати човек на Луната през 2036 година. Първата стъпка ще бъде извеждането на сателит през 2018, а през 2022 е предвидено да бъде изграден модул на космическа станция. На борда на станцията трябва да има постоянно човешко присъствие.

В момента най-многолюдната страна в света не разполага със собствена ракета носител, но властите са амбицирани да я създат презследващите години.

В програмата са включени също така изпращане на роботизиран роувър на Марс през 2020 година, както и изграждане на база на лунната повърхност.

Властите в Китай твърдят, че космическата програма на страната е мирна, но САЩ смятат, че комунистическата държава се опитва да навакса изоставането си в използването на Космоса за военни цели. Американският конгрес забрани на НАСА да си сътрудничи с Китай в разработването на Космоса, като се мотивира със съображения за сигурност.