София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Китай се готви за търговска война със САЩ

Причина за конфликта е сближаване на Щатите с Тайван

6 годиниИкономика 12 Боряна Райчева

Китай може да влезе във война със САЩ, ако американците приемат законопроектът за по-тесни отношения между Вашингтон и Тайван. Китай не признава Тайван за независима държава и го смята за част от своята територия, пише Ройтерс.

"Китай не иска търговска война със САЩ, но ако САЩ предприемат мерки, които вредят на китайските интереси, Китай няма да остане със скръстени ръце и ще предприеме каквито мерки е необходимо". Това заяви пред журналисти говорителят на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Есуй в навечерието на годишната пленарна сесия на китайския парламент.

Законопроектът, който се нуждае единствено от подписа на президента Доналд Тръмп, за да влезе в сила, предвижда да стане официална политика на САЩ американски представители на всички равнища да могат да посещават Тайван и да се срещат със свои тайвански колеги и съответно на реципрочна основа тайвански представители да могат да посещават САЩ и да се срещат със свои колеги.