Гледай
на живо

Китай забрани 500 модела автомобили

Страната се бори за увеличаване на електромобилите

Все повече държави предприемат мерки срещу автомобилите с двигатели с вътрешно горене, но най-драстични се оказват тези в Китай, който е и най-големият световен пазар. Властите официално забраниха производството и продажбата на 553 модела, които не отговарят на екологичните стандарти.
Най-многолюдната държава на планетата води сериозна битка със замърсяването на въздуха, но засега тя не е особено успешна. Поредният ход е забраната на производството на някои модели от световни марки като Audi, BMW, Mercedes-Benz и Chevrolet, тъй като вредните емисии на техните двигатели са по-високи от определените. Същото се отнася и за разхода на гориво. Санкцията ще засегне не само чужди производители, но и модели на някои от най-големите местни автомобилни концерни.
В Китай вече се работи по план за пълното отказване от автомобили с двигатели с вътрешно горене. За целта се стимулират производството на електромобили, като се очаква до 2020 г. половината от колите на ток в световен мащаб да се движат по пътищата на комунистическата държава. По същото време и почти 50% от планираните за производство хибридни модели автомобили също ще бъдат произведени от китайски компании и продадени на вътрешния пазар. Поне такива са предвижданията на експертите в автомобилния бранш.
Тези мерки ще доведат до това, че през 2025 г. на най-големия пазар на автомобили в света ще има равенство между електромобилите и хибридите от една страна, и автомобилите с двигатели с външно горене ог друга. До това ще се стигне и с още едни ход на управниците. Той предвижда сливането на голям брой компании от Китай, тъй като в момента в страната има повече от 50 автомобилни производители. И по-малките от тях няма как да оцелеят на този все още малък пазар.