София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Китай заменя уличните лампи с изкуствена луна

Сателитът ще бъде изстрелян през 2020 г.

5 годиниЛюбопитно 5 Боряна Райчева

Град Чънду, столицата на югозападната китайска провинция Съчуан, планира да махне всички улични лампи. На тяхно място ще свети нова, изкуствена луна.

Проектът представлява сателит, който ще свети осем пъти по-ярко от истинската луна. Той цели да намали разходите за ток, но може да причини голямо светлинно замърсяване.

Според изданието People's Daily сателитът ще бъде изстрелян през 2020 г. Благодарение на тази технология ще отпадне нуждата от улично осветление в града, твърди У Чуфън, генерален директор на частния Център за изследване на микроелектронни системи за авиокосмическа наука и промишленост в град Чънду.

Изкуствената луна ще е допълнение към истинската, като нейната светлина ще може да осветява район с диаметър между 10 и 80 км. Диапазонът ще може да бъде контролиран в рамките на няколко десетки метра.

Той отбеляза, че тестовете започнали преди години и технологията еволюирала достатъчно, за да бъде осъществено изстрелване през 2020 г. Идеята е вдъхновена от френски артист, който си представял огърлица от огледала, която виси над Земята и може да отразява слънчевата светлина над парижките улици целогодишно.

Точно това ще е същността на проекта - макар да не е ясно как точно ще изглежда фалшивата луна, тя ще е нещо като огледало, което ще отразява светлината от слънцето.

Пред Би Би Си преподавателят по космически системи в Университета в Глазгоу д-р Чериоти обаче изтъква някои технологични проблеми. Макар самото изпълнение да е възможно от научна гледна точка, фалшивата луна трябва да седи постоянно над град Чънду, който е доста малък, погледнат от Космоса.

Тъй като в града вече има голямо светлинно замърсяване, сателитът трябва да се постави в геостационарната орбита - на около 37 хил. км от Земята. А за да се освети област с грешка от например 10 км, сателитът трябва да е много точно насочен - отклонение дори от една стотна от градуса ще изпрати светлината на друго място.

Освен това според Чериоти огледалото трябва да е наистина колосално по размери, за да се създаде необходимият ефект.

Китай всъщност не е първата държава, която прави опит да създаде изкуствена луна. През 1993 г. руски учени изстрелват 20-метров рефлектор от захранващ кораб, отправящ се към космическата станция “Мир”.Той едва успява да отрази светлина на Земята в диапазон с диаметър 5 км. Светлината се насочва към Европа и успява да достигне скорост от 8 км/ч, преди сателитът да изгори. В края на 90-те години се прави неуспешен опит да се построи по-голям модел на рефлектора.

Тази мисъл сама по себе си също не е нова. Твърди се, че Архимед е използвал “слънчева пушка”, която е унищожила първата вълна на римския флот, който през 212 г. пр. н. е. атакувал родния му град Сиракуза. Но достоверността на тази история така и не е доказана, въпреки многото опити на учени.