София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Китайци взимат летище „Пловдив“

„Хайнан“ ще инвестират 79 млн. лева в аеропорта

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Консорциумът между китайската HNA Airport Group Co LTD и българската "Пловдив Еърпорт инвест" взима летище "Пловдив" на концесия за 35 г. Изборът е направен от комисията към Министерството на транспорта, а до дни се очаква официалното решение на Министерски съвет, съобщава „Марица“.

Китайците от Хайнан и местните им партньори се състезаваха на финалната права срещу пловдивския консорциум между транспортния гигант ПИМК и "Тракия икономическа зона", който получи и официална подкрепа от общината. При разглеждане на документите и инвестиционните намерения обаче експертите в министерството са преценили, че офертата на Хайнан е по-добра и гарантира развитието на аеропорта.

Представител на консорциума е Асен Василев, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. В "Пловдив Еърпорт инвест" пък участват няколко експерти с опит в летищната и авиационна дейност.

Според офертата китайците ще инвестират в пловдивското летище  79 млн. лева. Освен карго терминалите, концесионерите планират да развият и гражданските полети, като най-вероятно ще опитат да осигурят и директни връзки с някои летища в Поднебесната империя.

Откриването на подобни линии ще повлияе сериозно върху развитието на туризма в целия регион. Туристите от Азия ще имат бърз достъп както до историческите забележителности, така и до СПА курортите и планинските центрове Пампорово и Чепеларе, коментира пред "Марица" Асен Василев. Той напомни, че HNA Group притежават шестия по големина туроператор, фокусиран върху промотиране на пътувания на китайски граждани в чужбина.