София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Китайска компания с интерес към АЕЦ „Белене“

Ще се проведе конкурсна процедура за избор на инвенститор

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) потвърди инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ „Белене“.

След провела се днес среща на заместник министър-председателя Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията стана ясно, че от българска страна евентуалната реализация на проекта, ще премине през провеждане на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор, съобщават от енергийното министерство.

Вицепремиерът Дончев заяви, че няма да бъдат предоставяни държани гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.

Министър Петкова заяви, че китайската страна е била информирана, че доставеното от Атомстройекспорт оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители. В изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, в момента работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта „Белене“ оборудване по най-добрия начин.

Представителите на китайската компания потвърдиха намерението си да участват при евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор във връзка с проекта „Белене“.