София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Китайска космическа станция може да падне у нас

Рухването се чака между февруари и април

6 годиниТехнологии 4 Боряна Райчева

Китайска космическа станция Tiangong-1, която бе изстреляна в Космоса през 2011 година е неуправляема и ще рухне на Земята. Това съобщи CBS News, като се позова на учени от НАСА.
Китай загуби контрол над своята станция миналата година, когато трябваше да я върне на Земята. Така неуправляемият обект, който тежи 8.5 тона, постепенно се снижава и предстои да навлезе в земната атмосфера. Вече има и конкретни изчисления кога това ще се случи и къде ще паднат остатъците от обекта.

За време на падане експертите са посочили периода от февруари до април 2018 година, а възможният район е над половин Европа - Португалия, Испания, Италия, Гърция и България.
Експертите успокояват, че станцията ще бъде почти напълно унищожена при навлизането си в атмосферата, но не е изключено и части от този космически боклук  да достигнат повърхността на планетата.