София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Клисарова: Прикриването за урана във водата в Хасково е „безотговорност“

Няма опасност от лъчева болест

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

„Няма опасност от лъчева болест“, заяви в предаването „Делници“ проф. Анелия Клисарова, депутат от БСП, относно присъствието на уран в питейната вода в Хасково.

Това, че данните за наличието на уран във водата се е криело от септември миналата година е „Безотговорност към здравето на хората. След като е открито, трябва да се следи постоянно“, каза още тя. Най важното е какво ще се направи сега, какви мерки ще се вземат след обявяването на информацията. „Поне сега да вземем сериозни мерки“ , призова Клисарова.

Уран 238 съществува нормално в природата. Има европейски норми за позволеното количество, което не е повече от 0.03 милисиверта. В случая то е три пъти повече, каза депутатът. Наличието на Уран не е проблем, проблемът е в тройно завишените нива на алфа радиация, добави тя.

Според нея е важно да се разбере причината за прикриването на информацията, дали тя не е „заради някои избори“ , или нещо друго и отговорността за тази „безотговорност“ да бъде потърсена.